Naar aanleiding van het boek De achterkant van Nederland noemt de officier van justitie Brabant Sodom en Gomorra. In dit interview vertellen Peter van Bennekom en John Kiers over hun ervaringen in het bestrijden van criminele activiteiten. Samen met u voorkomen we allen een verdere verspreiding van de onderwereld in ons dagelijks bestaan.

Peter (plv. districtchef politie) wisselt schokkende recentelijke anekdotes af met concrete tips voor ondernemers. John Kiers, coördinator aanpak hennepkwekerijen in Zeeland en West Brabant, vult aan met  informatie wat u kan doen. “In Brabant geldt vrijheid blijheid, maar daarmee faciliteren we criminelen.” aldus Peter.

 

Grote risico’s

Door niet door te vragen maar van alles klakkeloos te accepteren zijn ondernemers en inwoners een naïef doelwit. “Een verhuurder van bedrijfspanden hier in de regio heeft jarenlang in een schemergebied geopereerd. Met tientallen panden in zijn eigendom is hij verschillende keren geconfronteerd met hennepkwekerijen en drugslabs op zijn terreinen.” Een eerste maal kan je nog denken aan het onbewust faciliteren. Maar wanneer iets herhaaldelijk voorkomt, of er andere belastende bewijzen zijn dan loop je grote risico’s als ondernemer.

In gesprek

“In plaats van afwachten tot verhuurders tegen de lamp lopen, gaan we liever vroegtijdig het gesprek aan. Leggen uit dat je als ‘bewust facilitator’ een erg groot risico loopt. Beslaglegging op je pand, of zelf met terugwerkende kracht een fiks bedrag opgelegd krijgen (wet Pluk ze) is zeer waarschijnlijk. Ook is de stap naar het aanmerken als medeverdachte heel klein.” legt Peter uit. John vult aan: “Los van het risico vanuit de overheid loop je ook een groot risico vanuit de criminele wereld. Bedreiging en geweld zijn gebruikelijke methoden om verdere medewerking af te dwingen.”

Denk goed na

Wat Peter verrast is hoeveel mensen gemakkelijk denken over criminelen. “Zolang je geen ruzie met ze maakt zijn het best geschikte mensen.” hoort hij vaak. Deze mensen onderschatten echt de gevaren en het geweld dat gepaard gaat in de criminele wereld. “Zo ook die ene ondernemer met zijn panden. Met een gezin en een oog op je oude dag, wil je dat soort gevaren toch niet op je nek halen?”

Veiligheidsmaatregelen

In eerdere nieuwsbrieven gaf de politie al tips om je klanten beter te kennen, en kritisch te kijken naar je transport. Nu attendeert John ons nadrukkelijk op de verantwoordelijkheid als eigenaar van een bedrijfspand. “We zijn met overheden aan het bekijken hoe we veiligheidsmaatregelen voor verhuurders verplicht kunnen stellen. Of je nu op een industrieterrein zit of in het buitengebied, met de juiste handelingen kan je voorkomen dat jouw panden gebruikt worden voor zaken waar je echt niet mee verbonden wilt zijn. De Taskforce Ondermijning speelt hier ook actief een rol in.”

Complete screening en veiligheidscontroles

Welke tips dat zijn kan je hieronder lezen. EBN Veiligheidsdienst heeft hooggeschoold personeel die op al deze aspecten een adviserende of uitvoerende rol kan opnemen. Denkt u aan een grondige screening? Wilt u preventief periodieke bedrijfspanden controleren? EBN denkt graag met u mee! Bij inzet van EBN security consultants die met u de preventieve maatregelen regelt bent u er 100% van verzekerd dat er geen hennepkwekerijen en druglabs in uw vastgoed voorkomen.

Tips

Ziet u iets verdachts? Noteer kentekens of kenmerken en bel 0800 8844 of meld misdaad anoniem via 0800 7000

Verdachte kenmerken:

-Compartimenteren in een pand

-Contant betalen

-Warmte in het pand

-Ongebruikelijk energie verbruik 

- Activiteiten / auto's bij het pand op afwijkende uren

- Omvang van het pand is niet in verhouding met de openbare activiteitent 

- Wagens zonder opschrift

- Juist maar heel weinig aanwezigheid onder werktijden

 

Maatregelen die je kan nemen

- Stel een deugdelijk huurcontract op

- Vraag dubbele legitimatie (rijbewijs en paspoort) bij opstellen huurcontract

- Accepteer geen contante betaling

- Betaling via erkende bank, geen GWK of Western Union

- Bankafschrift op naam huurder, gelijk aan die in huurcontract

- Verklaring van goed gedrag

- Iedere zes weken (dus acht keer per jaar) fysieke controle in het pand

- Uitreksel KvK

- Vaststellen dat huurder ook daadwerkelijk zelf pand huurt (en niet tussenpersoon is)

- Aan de potentiele huurder mededelen dat samengewerkt wordt met de politie en beveiligingsbedrijven en dat de wijkagent op de hoogte gebracht gaat worden van wie het pand gaat huren.