Het werk als centralist en mobiel surveillant

Bram werkt als centralist meldkamer en mobiel surveillant bij EBN Veiligheidsdienst. We nemen een kijkje in zijn keuken.

Stressbestendig coördineren

Als centralist start Bram altijd met de overdracht van zijn collega. De lopende meldingen en bijzonderheden van die dag, nacht of voorgaande dienst worden besproken. “Mocht er al enkele dagen iets aan de hand zijn bij een klant, dan kijken we wat we hier mee kunnen en geven we dit door aan de operationele dienst.”

Bram is onder andere verantwoordelijk voor het aansturen van surveillanten, het aannemen en correct afhandelen van meldingen en cameratoezicht. “Vanuit de meldkamer houden we toezicht op camera´s van verschillende klanten en collectieven gebieden. Het kan zeer druk en hectisch zijn en in zekere mate vind ik dit heel fijn werken. Je moet constant schakelen en afwegingen maken waar je prioriteit naar uit gaat. Soms krijg je bijvoorbeeld een brand alarm binnen bij de ene klant en tegelijkertijd een inbraakalarm bij een andere klant. Dan kijk ik meteen of ik iets weet van beide klanten. Waar is het bedrijf gevestigd? Is het brandalarm bijvoorbeeld op Haventerrein Moerdijk? Dan is het 9 van de 10 keer een Besluit risico’s zware ongevallen (BRZO) bedrijf en kan hier groot gevaar optreden. Binnen enkele seconden moet ik prioriteiten afwegen en actie ondernemen. Dus eerst de brandweer bellen, daarna de politie voor het inbraakalarm. En natuurlijk de klant op de hoogte brengen.   

Het geeft me echt voldoening om in drukke en hectische momenten te handelen; het continu moeten schakelen, prioriteiten afwegen, de oorzaak van een melding achterhalen en dit oplossen, dat maakt het beroep van centralist enorm uitdagend. Maar ook het adviseren en uitleg geven aan iemand die niks weet over een alarmsysteem, iemand gerust stellen na een inbraak, het contact met de politie of met een glaszetter. Het hele proces vind ik mooi om af te handelen. Dan pas zie je hoe noodzakelijk het is dat je voldoende informatie over een klant/bedrijf hebt. En geen enkele dienst is hetzelfde, dus het zal niet snel gaan vervelen,” vertelt Bram. Daarnaast heeft de centralist extra taken zoals het regelen van openingen, sluitingen en bloktijden die worden aangevraagd door klanten.

Ogen op de weg

Naast centralist is Bram ook mobiel surveillant. Hij verzorgt de openings- en sluitrondes en voert controlerondes uit. “Vooral het werken in de nacht en een heel ander ritme hebben dan de meeste mensen vind ik heel erg fijn. Je ziet plekken die normale burgers waarschijnlijk nooit te zien krijgen en je neemt bij veel bedrijven een kijkje achter de schermen. Het ene moment stap je bij een basisschool binnen en loop je naar een detector te zoeken tussen de kinderstoeltjes en de tekeningen, en een half uur later stap je bij een gigantische loods binnen om een spinnenweb voor een sensor te verwijderen. Dit maakt voor mij het vak zo uniek en mooi!", aldus Bram. 

Waakzaam moment

In de 8 jaren dat Bram bij EBN werkt, maakte hij ook gekke en heftige momenten mee. Zo zag hij tijdens een nachtsurveillance drie personen bij een auto. In eerste instantie leek het op een normaal laden en lossen moment. “Ik minderde toch even vaart om de situatie goed te bekijken. Eén persoon ging er direct met de auto vandoor. Twee anderen renden weg naar een gebouw waar je helemaal omheen kunt rijden en waar ze eigenlijk geen kant op konden vanwege de hoge muren. Inmiddels was de opgeroepen politie ook aanwezig. We besloten ieder een kant op te rijden om het gebouw heen en we kwamen tegelijkertijd aan de achterkant aan. We waren stomverbaasd. De inbrekers waren namelijk nergens meer te bekennen, terwijl ze geen kant op konden. Zelfs de opgeroepen hondengeleider, die heel het terrein afzocht, vond niemand. Gelukkig is uiteindelijk de bestuurder opgepakt met de gestolen goederen.”

Is het vak door de jaren heen veranderd?

Bram: “Het vak wordt steeds professioneler en tevens breder. We assisteren nu ook zorgdiensten die reageren op gevallen ouderen die niet zelfstandig omhoog kunnen komen. We leveren de sleutels aan en helpen mee om de oudere op te tillen.”

“Er worden ook steeds meer eisen gesteld om ergens je taken te mogen uitvoeren als beveiliger zoals havenbeveiliger, BHV, VCA. Dit is alleen maar goed voor het professionaliseren van het beveiligingsvak.”

Welke (beveligings-)tip geef jij aan onze lezers?

“Zorg dat uw pand correct word afgesloten. Dit kost soms maar 5 minuten. Vaak komen we deuren tegen die overdag niet goed zijn afgesloten en die dan toch open waaien door tocht. Het alarm gaat af en wij rijden uit. Dit is dan toch zonde van de rekening, die makkelijk voorkomen had kunnen worden.”, aldus een enthousiaste Bram.

 

Als mobiel surveillant is het belangrijk dat je een waakzaam oog hebt, van nature kalm en stressbestendig bent. Wil jij graag dat één van onze mobiele surveillanten aan de slag gaat met de beveiliging van jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.

Of wil je graag als mobiel surveillant aan de slag? Bekijk dan onze vacature.