Volg je gevoel en voorkom inbraken

De acht stappen van een inbreker

“Jarenlange ervaring versterkt natuurlijk je gevoel, maar”, zo zegt Peter van Bennekom, “iedereen heeft wel eens een ‘niet-pluis-gevoel’.” Criminelen gaan vaak volgens vaste stappen te werk. Frank van Jeveren en Peter vertellen graag hoe je die stappen herkent en wat je kan doen.

Vaste patronen doorbreken

Criminelen werken bij voorkeur volgens vaste patronen. Hierna leggen we de acht stappen van een inbraak uit. De politie wordt vaak pas ingeschakeld bij stap zeven! Peter (plv. districtchef Politie) schuift actief de werkwijze richting de preventieve kant. EBN Veiligheidsdienst speelt daarin al een grote rol. In je woonwijk of op je bedrijventerrein kan je zelf ook bijdragen om vaste patronen te doorbreken. “Niet voor niets zijn buurtwhatsappgroepen en buurtpreventie zo succesvol.” hint Frank (directeur EBN Veiligheidsdienst).

De acht stappen

1 Object kiezen; waar ga ik toeslaan?

2 Buit; waar ben ik op uit, wat wil ik stelen?

3 Vluchtwegen verkennen; een enorm belangrijke voorwaarde.

4 Gereedschap verzamelen; bijvoorbeeld vervoer, breekijzer, etc.

5 Planning; wanneer is de minste pakkans?

6 Generale repetitie;  zelfs ter plaatse de opmerkzaamheid controleren en de ruimte verkennen.

7 Uitvoering; de echte inbraak.

8 Vlucht.

Alleen gelegenheidsdiefstallen en bijvoorbeeld inbraken door verslaafden wijken hier in de voorbereiding van af.

Wat kan je doen?

Wees alert. Zie je gedrag dat niet past bij de situatie, luister dan naar jouw onderbuikgevoel. “Vaak horen we mensen achteraf zeggen, dat ze iets eigenlijk al zo raar vonden. Een gemiste kans om inbraak te voorkomen!” aldus Peter. Laat criminelen weten dat ze gezien zijn. Spreek hen vriendelijk aan. “Kan ik u helpen?”. Geef blijk van gezonde nieuwsgierigheid. Je hoeft niet groot of sterk te zijn. Blijf waarnemen. Maak eventueel een filmpje of foto’s. Als ze merken dat ze niet ongezien hun slag kunnen slaan, zullen ze liever een ander object zoeken. “Meld ook altijd verdachte situaties bij je veiligheidsdienst en/of 112. Wij ontvangen graag informatie, signalementen en gedragingen!” licht Frank toe.

Goed gevoel én een veilige situatie

Onderzoek wijst uit dat mensen zich minder veilig voelen als ze niet weten wat ze kunnen doen. Zelf de regie nemen en alert en actief zijn verhoogd je gevoel van zekerheid. En het werkt! Door criminelen uit de anonimiteit te halen, en met de gezamenlijke verantwoordelijkheid lukt het ons allen om het aantal inbraken terug te dringen. Niet alleen een veiliger gevoel, maar ook echt een grotere veiligheid dus!

Meld verdachte situaties

“Onze mensen zijn getraind in het opmerken van afwijkende zaken. Maar hoe meer ogen, hoe meer pakkans. EBN is enthousiast over het toenemende aantal meldingen vooraf.”, vertelt Frank. “Mensen zijn alerter en weten ons goed te vinden als ze iets verdachts zien. Dit voorkomt veel schade en inbraak.” EBN is 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar!

Peter besluit: “112, daar vang je boeven mee!”