Uw vaccinatie is goed beveiligd bij de GGD

 

Met voor tonnen euro’s aan vaccinaties, verspreid over ruim honderd GGD-vestigingen stond Erik Maas voor een mooie beveiligingstaak. Want een klein verschil in temperatuur maakt de vaccinaties onbruikbaar. EBN Veiligheidsdienst biedt uitkomst.

 

Erik, werkzaam bij team Facility Management, heeft een uitgebreid pakket aan taken, van gebouwenbeheer tot schoonmaak, en van logistiek tot huisvesting. Maar ook de zorg voor de temperatuur binnen alle koelkasten is een zorgvuldige taak. Een graadje teveel, maar erger nog een graadje te weinig is funest voor het vaccin. Het Shared Servicecentrum ondersteunt de regio’s van de GGD Hart van Brabant en van West Brabant. Ook de RAV-posten (ambulances) vallen onder hun vleugels.

Verschil moet er zijn

“De GGD heeft eigen panden, maar gebruikt nog vaker ruimte in andere panden. Daarmee is de dienstverlening die we van EBN afnemen ook per gebouw verschillend.” aldus Erik. “Maar in alle panden geldt dat we van afstand de koelkasten monitoren.” Dat monitoren gebeurt op drie manieren, een noodaccu geeft een signaal af bij algehele stroomstoring, de luchttemperatuur in de koelkast wordt gemeten en tot slot wordt ook de vloeistof ín de koelkast gevolgd. Zo wordt elke schommelende waarde dag en nacht bewaakt.

Met de koelbox op stap

“Wanneer EBN een afwijking ziet schakelt de meldkamer direct met de dichtstbijzijnde surveillant. We hebben een half uur om de medicijnen veilig te stellen, maar zijn er steevast binnen een kwartier bij.” vertelt Wesley van Dongen, accountmanager bij EBN. Dat veiligstellen kan betekenen dat de vaccinaties gemerkt in de koelbox meegaan naar een veiligere locatie waar de koelkast wel stabiel is. Erik vertelt dat de digitale rapporten de volgende ochtend op hem liggen te wachten. “Zo weten we exact welk middel waarheen gegaan is en bij welke temperatuur. Na contact met RIVM besluiten we of de vaccinaties nog veilig bruikbaar zijn.” Want de veiligheid van de mensen is ook bij de GGD het hoogste goed.

Gebroken nachten

Bij andere panden verzorgt EBN de wat meer bekende diensten; inbraakalarmering en alarmopvolging. Wesley: “Bij de panden van de ambulances schieten wij ook te hulp als zij acuut uitrukken. Even de deuren netjes afsluiten en het alarm resetten.” Erik Maas volgt tevreden de verrichtingen van EBN. “Voorheen deden we de opvolgingen vanuit het Shared Servicecentrum; dat bezorgde ons teveel gebroken nachten. Maar de betrokkenheid blijft.” Thebe was al klant van EBN, de uitrol naar geheel GGD was vandaar snel gemaakt.

Korte lijntjes

Dankzij de goede kwaliteit koelkasten en het secuur meten zijn er gelukkig geen grote incidenten geweest. Stroomuitval binnen een pand bleek recentelijk een groter risico. Een mede huurder had zelf aan de elektriciteit geklust. “Maar ook daar bleek EBN met korte lijntjes snel te schakelen. De specifieke procedures en protocollen zijn goed bij de medewerkers van EBN bekend” sluit Erik af.

De GGD verzorgt de rijk-vaccinaties aan kinderen. Ook kan je er terecht voor jouw reisvaccinaties: ggdreisvaccinaties.nl