Plaatsvervangend districtschef Van Bennekom ziet winst in samenwerking met partners

Meer ogen op de weg en efficiënt informatie uitwisselen. Zo voorkom én bestrijd je criminaliteit. Politie en ketenpartners zetten zich al jaren gezamenlijk succesvol in voor een veilige omgeving. Een samenwerking die Van Bennekom niet hecht genoeg kan zijn.

Commissaris Peter van Bennekom: “Als plaatsvervangend districtschef bij de politie voor het district De Baronie houd ik me o.a. bezig met bestrijding van high impact crime, woning- en bedrijfsinbraken, overvallen, straatroven, maar ook zaken als ondermijning, witwassen en het infiltreren van het criminele circuit in het reguliere bedrijfsleven. Samen kunnen we hierin nog sterker een vuist maken.”

Heterdaad

Dat deze samenwerking zijn succes bewezen heeft tonen de cijfers. Herhaaldelijk is de politie in staat een aanhouding op heterdaad te verrichten, dankzij opgevangen signalen van EBN surveillanten. De meldkamer staat in continue verbinding en verdachte voertuigen, activiteiten en personen worden direct doorgemeld. Van Bennekom memoreert een van de successen: “Dankzij het adequate optreden van een surveillant konden we de werkwijze van koperdieven achterhalen én een heterdaad aanhouding verrichten op een bedrijventerrein. Zonder de melding was dit ons niet gelukt, omdat de dieven de illegaal verkregen materialen elders verstopt hadden.”

Samen sterk voor veiligheid

 “Voor ons is de samenwerking met EBN heel prettig. Ze hebben veel auto’s op de weg, ze zijn alert en verstrekken actuele informatie. Ook de betrokkenheid van EBN en de medewerkers verrasten mij in positieve zin. Zeker bij een incident met een vermist jongetje. Zelfs in eigen tijd bleven medewerkers patrouilleren.” De samenwerking met EBN beperkt zich niet tot bedrijventerreinen. Ook onderweg staan zij paraat om assistentie te verlenen. Hierin is EBN uniek.” aldus van Bennekom. Maar veiligheid bereik je niet alleen met professionals. “Natuurlijk is veiligheid een zaak van ons allemaal. Door je eigen woning of bedrijf kritisch te bekijken en alert te handelen kan veel voorkomen worden. Train je personeel, blijf scherp, neem maatregelen. Graag blijf ik in deze nieuwsbrieven tips geven over maatregelen die úzelf kunt treffen. Ik zie zoveel om mij heen gebeuren, waar we samen iets aan kunnen doen!”

Wees criminelen vóór

Politiedistrict de Baronie beslaat Oosterhout, Breda, Etten-Leur en alle kleinere gemeenten er om heen. En ook hier tref je, net als overal, recht onder onze neus, geregeld criminaliteit aan. “De grootste denkfout die ik in het bedrijfsleven vaak hoor is dat mensen niet willen investeren in beveiliging, omdat de criminaliteit nu in een gebied laag is. Criminelen surveilleren en slaan toe als zij bemerken dat de beveiliging daartoe kansen biedt. Mijn advies is dus: blijf investeren in goede camera’s en een beveiligingsbedrijf met keurmerk.”

 

In de volgende nieuwsbrief zoomen we in op ‘Ken je klant’. Ervaringen van commissaris van Bennekom met tips om te voorkomen dat ú slachtoffer van criminaliteit wordt.