Politie succesvol dankzij real time beelden

Maarten van Poppel spreekt razend enthousiast over Liveview. Een succesvolle samenwerking waarbij de politie livebeelden doorgestuurd en geregisseerd vanuit de meldkamer EBN krijgt.

Maarten, Operationeel Specialist C, politieteam Markdal en Frank van Jeveren, directeur EBN Veiligheidsdienst werken al 25 jaar nauw samen. Als voormalig projectleider Liveview voor de Nationale Politie heeft Maarten zes jaar geleden samen met EBN een flinke innovatie doorgemaakt.

Liveview

Liveview betekent de directe verbinding tussen camera’s, via een meldkamer, naar de politie. Klanten van EBN maken op drie verschillende manieren gebruik van dit effectief middel tegen criminaliteit. Vanuit de gemeente Breda verzorgt EBN het horecatoezicht in de uitgaansgebieden. Ook kunnen bedrijven een rechtstreekse verbinding hebben, zodat de politie bij alarm ook intern mee kan meekijken en effectief kan handelen. Bedrijventerreinen in onder andere Breda, Oosterhout en Moerdijk doen dit al. En tot slot is er de bekende paniekknop. Deze kan gekoppeld zijn aan liveview. Dit laatste wordt veel gebruikt bij locaties waar veel contant geld omgaat. “Liveview is het middel van de toekomst”, aldus Maarten.

Goede informatie leidt tot doelmatigheid

De beveiligers van EBN blijken getrainde mensen. Frank roemt het gevoel van zijn mensen voor verdachte situaties. Een afwijkende houding, een schichtige blik, een terugkerend persoon. Allemaal redenen tot alertheid. En met een druk op de knop gaan de beelden door naar het Operationeel Centrum van de politie. Maarten beaamt het verschil dat een getraind oog maakt. “Door een nauw samenspel van informatie uitwisseling en preventieve alertheid is het aantal aanhoudingen in uitgaansgebieden verhoogd. Dit zijn veelal kleinere vergrijpen, de grotere criminaliteit (o.a. mishandelingen) wordt zelfs geheel voorkomen, doordat we vroeger op de juiste plek zijn.”

Met slimme informatie ben je sneller dan de vijand

“Door gebruik te maken van camerabeelden wordt het politie-optreden in het horecagebied efficiënter.  We hoeven nu niet meer ‘doelloos’ rond te lopen, maar spreken gericht verdachte personen aan en zijn op aanwijzingen vanuit EBN snel ter plaatse. Door ook dan de lijntjes open te houden kunnen we onze acties sturen, en waar nodig bijsturen.” Periodiek trainen EBN en politie samen. Met figuranten worden dreigende of criminele situaties nagebootst en leren alle medewerkers ook onder stress scherp te schakelen.

Totaalpakket veiligheid

Frank spreekt passievol over de vele mogelijkheden van Liveview. “Op straat, bij bedrijven binnen…dankzij de mogelijkheid rechtstreeks beeld door te zetten naar de politie is dit de crème de la crème van veiligheid. Los van de toegenomen pakkans is de preventieve werking alleen al rendabel! Denk aan de kosten en moeite van schade die je je bespaart”. Qua investering is het slechts een kleine stap verder dan enkel cameratoezicht en het is met één formuliertje geregeld. EBN blijft innoveren en gebruikt de nieuwste technieken om effectief en efficiënt een veilige omgeving te creëren. Door Liveview en de nauwe band met de politie bent u verzekerd van de beste zorg.

Wilt u meer weten over Liveview? Op deze website vindt u alle informatie. Team Markdal volgt u eenvoudig op facebook: https://www.facebook.com/politiemarkdal