Medewerker aan het woord

Ik ben Sander en sinds oktober 2014 in dienst bij EBN Veiligheidsdienst.

Wat voor werk doe je binnen EBN Veiligheidsdienst?

Ik rijd voornamelijk op de mobiele surveillance en ik werk soms als havenbeveiliger op Moerdijk.

Wat doe je als mobiel surveillant?

Als mobiel surveillant ben je bezig met verschillende dingen:
- Het verrichten van sluitingen en sluitingsbegeleidingen van bedrijven
- Het verrichten van externe controlerondes en terreincontroles bij klanten om na te gaan of alle buitendeuren dicht zijn, alle ramen dicht zijn, alle verlichting gedoofd is, of er geen brandgevaarlijke situaties zijn en of er geen inklim gevaar is
- Het openen van bedrijven
- Collectieve surveillance in de avond en nacht (controleren op verdachte situaties, op open poorten, ramen, deuren en eventueel inklim gevaar en het rapporteren van defecte straatverlichting zodat de gemeente hierop actie kan ondernemen). Sinds kort werken wij met de buitenbeter-App zodat wij als collectieve surveillant direct een melding aan kunnen maken. Hierin rapporteren wij bijvoorbeeld zwerfvuil, slecht wegdek of defecte straatverlichting.
- Alarmopvolging. Wij ontvangen van onze centralist een alarmmelding en gaan zo snel mogelijk ter plaatse kijken wat er aan de hand is. Dit kunnen verschillende meldingen zijn, van een inschakelingsfout tot aan assistentie van de zorg vanwege een valpartij.

Wat doe je als havenbeveiliger?

Bij de havenbeveiliging ben je er vooral verantwoordelijk voor dat er niet zomaar mensen de kade of het schip op lopen. Iedereen moet zich melden bij de beveiliger; deze overlegt met de brug van het schip of betreffende persoon het schip mag betreden.

Hoe ziet je dag er normaalgesproken uit?

In de beveiliging weet je nooit hoe je dienst eruit gaat zien. Je weet meestal wel welke taken je ongeveer hebt, maar je weet nooit wat je tegenkomt tijdens je sluiting- en controlerondes. Soms heb je een rustige dienst maar het kan ook zijn dat je gedurende een dienst van 8 uur geen minuut stil zit en dat je tussen je taken door ook alarmmeldingen af aan het rijden bent.

Waarom heb voor dit vak gekozen?

Vroeger riep ik altijd al dat ik in een geüniformeerd beroep wilde werken. Ik heb ook geprobeerd om bij de Koninklijke Marechaussee te gaan werken, maar ik ben toen helaas net niet door de selectie gekomen. Omdat ik toen toch iets moest kiezen heb ik voor de opleiding van de beveiliging gekozen en dat is me gelukkig wel goed bevallen.

Wat is het meest bijzondere dat je ooit hebt meegemaakt?

In de 5 jaar tijd dat ik nu bij EBN werk heb ik al heel veel meegemaakt en dat geeft iedere keer toch wel weer een soort van kick. Ik heb bijvoorbeeld al zoveel daadwerkelijke inbraken meegemaakt dat ik de tel ben kwijtgeraakt.
Zo werkte ik net een week bij EBN en werd ik ingewerkt op een nachtdienst. Wij werden een uurtje voor het einde van de dienst gebeld of we nog even een alarmmelding konden oppakken. Ter plaatse zagen wij een grote ravage: er was een vuurwerkbom in de brievenbus gegooid, waardoor de pui van het pand aan de overkant van de weg op een auto lag. De glazen pui was volledig opgeblazen en van de computers die er direct achter stonden was niks meer over. Ook de plafondplaten lagen niet meer op hun plaats.
Bij de bouw van de nieuwe rechtbank die wij beveiligden, stonden buiten-detectoren. Wij reden hier gemiddeld wel 10 keer per dag naar toe en er was eigenlijk nooit iets aan de hand. Ik kreeg rond 04:00 uur in de ochtend een inbraakalarmmelding op dat pand. Na verloop van tijd weet je al die melders wel te zitten. Ik ben met mijn dienstwagen naar de achterkant van het bouwterrein gereden en vanaf daar ben ik verder gaan lopen. Toen ik de hoek om kwam stond er plotseling iemand voor me. Ik heb deze jongeman direct aangehouden. Even later kwam er nog iemand uit het pand, die ik toen ook direct heb aangehouden. De collega die ik op dat moment aan de lijn had heeft een andere collega gebeld om mij te assisteren. Wij hebben deze 2 personen overdragen aan de politie en die heeft het verder afgehandeld.

Wat het moeilijkste is dat je tijdens een dienst hebt meegemaakt?

In de beveiliging loopt iedereen wel eens ergens tegenaan waarbij je even niet meer weet wat je moet doen, je bent vaak alleen. Gelukkig zijn er altijd wel collega's die je kunt bellen om mee te denken over een oplossing.

Wat maakt dit vak uniek?

De beveiliging is een mooi vak; je komt soms voor dingen te staan waarbij je even niet meer weet hoe je moet handelen en op zo'n moment handel je zoals jij denkt dat het op dat moment het beste is. Wij staan er bij een inbraak alarm altijd alleen voor, je weet nooit wat je tegen komt. Dit vak verandert iedere dag, ook de beveiliging krijgt er steeds meer neventaken bij en de technologie gaat vooruit. Daar moet ook een beveiliger mee leren werken.
EBN springt steeds meer bij in de zorg om de verpleging een handje te helpen, bijvoorbeeld als er iemand is gevallen en zij deze persoon niet alleen omhoog krijgen. Wij helpen daar dan bij.
In steeds meer bedrijven hangen camera's. Op het moment dat er iemand loopt, krijgen de mensen van de meldkamer een melding en bekijken zij de beelden. Als zij een verdachte situatie zien gaat er een surveillant naar toe om een terreincontrole te verrichten en om te kijken of er braakschade is aan het pand.

Wat wil je de klanten van EBN als tip meegeven?

Als u zelf uw bedrijf afsluit, loop dan altijd nog een keer buitenom om zeker te weten dat u alle buitendeuren en ramen heeft afgesloten. Het is beter om 5 minuten extra te doen over uw sluiting, dan dat er een raam of deur open blijft staan.