MOTI beveiligd met spionnetje in deur…en camera’s

Het pand van MOTI springt in het oog met het klassieke pand en een moderne façade. Zo is ook de veiligheid in het museum opgebouwd. Oud en nieuw versterken elkaar.

 

Complex pakket

Ivo Lommers, manager facilitaire zaken bij het museum, vertelt graag over techniek. Zorgen dat het pand en alle kunstuitingen daarbinnen verzorgd en veilig zijn is zijn passie. “We hebben een complex pand, met een uitgebreid pakket voor de beveiliging. Niet alleen criminelen, maar ook brand kan een bedreiging zijn.” aldus Ivo.

 

Opgelost

Terwijl de exposities de bezoekers tonen hoe tegenwoordig met beelden gecommuniceerd wordt en wat het effect van beelden op de samenleving is, is Ivo meer geboeid door de technische kant van het pand. “Een uitgebreid klimaatsysteem, een lift, maar ook de inbraakalarmering moet op orde zijn. Dit totaalpakket hebben we allemaal geregeld met EBN. Bij een nachtelijke storing moet immers niet alleen de techneut gealarmeerd worden, EBN zorgt ook dat deze installateurs binnen kunnen. Ik tref ‘s ochtends dan een rapport aan dat er een storing is geweest in de lift, bijvoorbeeld, en dat het al opgelost is….ideaal!”  

 

Oud en nieuw

Het unieke pand heeft historische elementen die nog steeds bijdragen aan de veiligheid. “Het spionnetje in de deur wordt nog steeds gebruikt door de receptionistes bij bezoek in de avond. En de oude tralies voor de ramen zijn niet enkel sier. Natuurlijk wordt dit aangevuld met moderne technieken, zoals sensoren en camera’s.” Bij grote evenementen, of evenementen in de nacht schakelt Ivo ook de hulp in van security hosts. Vanwege hun scherpe oog en training signaleren zij in het publiek vakkundig potentiele risico’s. Een veilig gevoel, ook tijdens de Cultuurnacht. 

 

Vaste klant

Afgelopen jaren zijn er wat wisselingen geweest. “Het pand is van de gemeente. De inbraakalarmering was vanaf begin bij EBN belegd, maar dan via een aanbesteding van de gemeente. Bij een nieuwe aanbestedingsronde wilde ik zeker weten dat ik bij EBN kon blijven, dus heb ik het MOTI losgekoppeld van die aanbestedingsronde en ben ik rechtstreeks klant geworden.” Het ingewerkte team van EBN kent het pand en alle inpandige systemen grondig.

 

Samen gegroeid

Lachend herinnert Ivo zich een incident waarbij een surveillant bij de koelkast keek na een storing in de koelinstallatie. De complexiteit van het pand en alle systemen zijn echter snel bekend geraakt bij het team van EBN. Vooral vaste gezichten en snelle reacties noemt Ivo kenmerkend. Dat werkt efficiënt en prettig. Met ook de vaste sluit- en openingsronde door de surveillanten zijn er veel contactmomenten tussen EBN en MOTI. “Het mooie vind ik dat EBN medewerkers bij elk contact eerst vragen ‘of ze storen’. Bij een (overigens terecht) nachtelijk telefoontje vind ik dat bijna grappig. Uitdaging nu is enkel nog te zorgen dat we zelf minder loze alarmen verzorgen. De paniekknop wordt nog wel eens per abuis ingedrukt.”

 

Tips van Ivo

“We hebben een streng sleutelbeleid en medewerkers die herhaaldelijk loos alarm veroorzaken worden hier direct op aangesproken. Je kan veiligheid niet volledig overlaten aan techniek en een beveiligingsbedrijf; de discipline van je medewerkers is essentieel.”

 

Geïnteresseerd in het MOTI? Kijk op http://www.motimuseum.nl/