Een gebalde vuist, een versnelde pas…

 

Met ervaring bij de Marechaussee en 17 dienstjaren bij EBN Veiligheidsdienst is Jeroen een doorgewinterde kracht. Met verschillende diensten en taken geniet hij van de diverse uitdagingen. Maar overal geldt: “Let op de kleine signalen.”

 

Een vuist

Nachtenlang zitten Jeroen en zijn collega’s achter de schermen. Wakend over stappend Breda en Oosterhout. “Een gebalde vuist, iemand die te rechtop loopt, het zijn allemaal kleine signalen binnen die mensenmassa dat er iets gaat gebeuren. Onze taak om de agenten op straat díe signalen door te geven. Zo zijn zij op tijd ter plaatse. Ook sturen wij versterking en houden we contact met de politie meldkamer. We kunnen beelden, signalementen en posities live doorgeven.”

 

Een veilige stad

Dat cameratoezicht het verschil maakt bleek in het weekend van 17 september weer. Dankzij het speurwerk van het team, en de nauwe samenwerking met de politie konden kopschoppers in de massa opgespoord en aangehouden worden. Maar voor Jeroen is dat een gewone dienst. “Vanuit ons gezichtspunt hebben we overzicht. En we kunnen beelden snel terugkijken of opslaan. Voordelen die de agent op straat moet missen. Daarom is ons contact cruciaal. Met onze aanwijzingen kunnen wij echt bijdragen aan de veiligheid van het publiek, maar ook van de agenten.”

 

Vertrouwensband

Breda was een van de allereerste steden met cameratoezicht in het uitgaansgebied. Het EBN team is dan ook zeer ervaren. En de relatie met de politie is een hechte vertrouwensband. “Wanneer een koppeltje agenten ergens optreedt kan de agressie en geweld ineens oplaaien. Soms is een agent niet in de gelegenheid hulp in te schakelen. Wij kunnen dan heel snel meer politie daarheen sturen.”

Jeroen herinnert zich een incident waarbij een aantal Feyenoord fans leuzen riepen voor een café met harde kern NAC fans. “De agenten werden na een aanhouding belaagd. Ze stonden ingesloten tussen een paar honderd man. We hebben gelijk de politie meldkamer gevraagd alle eenheden die beschikbaar waren naar Breda te sturen. Inclusief politie te paard en motoragenten. De politie meldkamer liet de regie tijdelijk bij ons, omdat wij een beter zicht hadden op de situatie en veel kennis hebben van het centrum van Breda. Dat zie ik als een grote blijk van vertrouwen en waardering.”

  

Trots

Jeroen is nog gestart in de meldkamer in de Havengarage. Maar hij denkt ook met plezier terug aan de tijden bij het AC hotel in Oosterhout en de jarenlange dienst op Mijkenbroek. “Op beide locaties waren we all round. Van gastvrije vraagbaak, tot beveiliger. Bij het AC heb ik zelfs het ontbijt voorbereid en gasten ingecheckt.” lacht Jeroen. Ook daar spreekt de betrokkenheid en de band uit zijn doen en laten. Zijn wens dingen te verbeteren en zichzelf te blijven uitdagen toont zich ook in zijn rol als voorzitter van de OR. “Maar het meest trots ben ik op wat we bereiken met het cameratoezicht!”

 

Robert de Bok van de politie reageert:

“Eigenlijk gaat het heel erg goed. We hebben geregeld 10.000 bezoekers in Breda. Met drank en drugs op kennen mensen geen grenzen meer. Dan grijpen wij in. Gemeente Breda huurt EBN in om ons te helpen de veiligheid te waarborgen. We hebben rechtsreeks contact met camera man/vrouw, dat is uniek.  De mensen van EBN kennen de stad, en óns, door en door. Ze weten precies welke aanwijzingen we nodig hebben om een aanhouding te verrichten en proces verbaal op te maken. We krijgen de bewijsstukken en beelden op een presenteerblaadje aangereikt. Natuurlijk houden we rekening met de privacywetgeving. Maar mensen die niks te verbergen hebben vinden dit systeem geweldig, en voelen zich veilig.”