Een kijkje in de keuken van een security host

Rik is beveiliger én security host. Hij wordt onder andere ingezet bij een gemeente. Rik vindt het jammer dat beveiligers vaak gezien worden als de breed geschouderde mannen die voor een toegangsdeur staan. Beveiliging is veel meer dan dat. Een groot gedeelte van zijn tijd is Rik namelijk ook security host, een zogenoemde gastheer met beveiliging skills. We geven je daarom een inkijkje in de dagelijkse gang van zaken van onze beveiliger/security host.

Beveiliging is de basis

Meerdere keren per dag loopt Rik een controle ronde door het pand om te kijken of er geen gekke dingen gebeuren. Hij loopt langs kantoren van wethouders, burgemeesters en vergaderzalen. Even checken of er geen rare dingen aan de hand zijn. Maar wat voor rare dingen kom je dan tegen? “We controleren of iedereen oké is, alle nooddeuren vrij zijn, de verlichting niet is uitgevallen, passcanners nog werken, er geen rare geurtjes in technische ruimtes hangen, de temperatuur van de server ruimte goed is, maar ook of alle deuren op slot zijn die op slot horen te zijn.” Het vak van beveiliger is veel breder dan men vaak denkt. “Als iemand zich niet lekker voelt, verlenen we Ehbo of BHV. Doet de kopieer machine het niet, dan verhelpen we de storing. Gaat de telefoon, dan nemen we die aan en verbinden we door naar de juiste persoon.” Een divers scala aan activiteiten, allemaal met beveiliging skills als basis.   

Preventieve werking van security hosts

“Je wil liever voorkomen dan genezen, dus we werken vooral preventief. Vandaar de term ‘security host’. We ontvangen bezoekers, heten ze welkom, vragen of we kunnen helpen. Deze actieve vriendelijke benadering geeft bezoekers een warme ontvangst en mensen met verkeerde bedoelingen zullen met stille trom weer vertrekken, want we zijn wel herkenbaar als beveiliger. Echt ingrijpen als beveiliger komt daardoor minder voor.”

Zichtbaar aanwezig

“Het zijn de kleine dingen die het hem doen”, licht Rik toe. Een slecht lopende man betreedt het gemeentehuis. De bezoeker is enorm blij dat Rik hem een rolstoel brengt en helpt met het maken van pasfoto’s. “Mensen zijn blij en voor mij is het een kleine moeite.” Een paar minuten later verheft een bezoeker zijn stem en neemt Rik op afstand waar wat er gebeurt. “We laten altijd merken dat we aanwezig zijn, maar we stappen er niet altijd meteen op af. Dat is meteen heel intimiderend. Alleen onze zichtbaarheid is vaak al voldoende om iemand te laten bedaren.“

Een vriendelijk verzoek doet wonderen

Soms is het risico groter dan andere keren. Bijvoorbeeld bij de raadsvergadering die deze avond op de agenda staat. Burgemeester, Wethouders en raadsleden houden een openbare vergadering. Dus ook bezoekers mogen binnen. Vanuit risico oogpunt wordt dan ook de beveiliging opgeschroefd. “Je hebt wel eens bezoekers die het niet eens zijn met een onderwerp. Ook hier fungeren we niet als uitsmijter, maar zullen we de persoon in kwestie altijd vriendelijk benaderen. Indien noodzakelijk vragen we of men de ruimte wil verlaten, maar dat is echt de laatste optie”, aldus Rik.

Een security host doet dus meer dan alleen beveiligen. Als gastheer heeft hij of zij een preventieve werking op escalaties. En dat is wat je wil.

Wilt u meer weten over onze hospitality services? We komen graag vrijblijvend bij u langs om er meer over te vertellen.