Een douanevrije zone in Oud Gastel

Als leverancier voor Europa, Afrika en Azië krijg je te maken met uitgebreide regelgeving. Ruud Adriaanse, IT manager bij Forever Direct EU BV vertelt enthousiast over wat dat betekent voor de bedrijfsvoering.

 

Multilevel marketing

Het immense, gezichtsbepalende pand op Borchwerf 2 is pas drie jaar jong. Ontstaan vanuit een groeibehoefte van Forever Living Products is het gebouwd als voorland van Europa, Azië en Afrika. In plaats van enkel per pallet te leveren, distribueert Forever Direct ook pakketjes op maat. Zorgvuldig ingepakt en met oog voor detail gaan de Aloë Vera producten naar directe verkopers. “We hebben een hele lijn er tussenuit geknipt. Alle logistieke tussenstations zijn dankzij deze locatie overbodig” legt Ruud uit.

 

Douanevrij

Met het moederbedrijf en de productie in Amerika is Borchwerf gekozen als tussenstop. Door hier onder Douane toezicht  te werken worden er geen invoerrechten betaald; de producten zijn immers nog niet in Europa geïmporteerd en worden voor een groot deel weer geëxporteerd. “Deze verlegde belastingschuld vraagt wel extra zorgvuldige registratie….en beveiliging! Elk ‘vermist pakketje’ moet worden geregistreerd. We hebben de certificering AEO (Authorised Economic Operator). Het AEO-concept gaat uit van beveiliging van de hele supply-chain. Zo wordt van producent tot afnemer de goederenstroom in beeld gehouden.” 

 

Big brother…

Toen Forever Direct van Moerdijk naar Borchwerf verhuisde is direct gekozen voor het collectieve beveiligingssysteem van dit terrein. Daarmee beveiligt EBN de site, met cameratoezicht en surveillance. Daar houdt de zorg echter niet op. Ook intern worden visuele controlerondes verzorgd door EBN. “De AEO vraagt niet alleen beveiliging op IT technieken, maar ook on site. Ook doen we beveiliging audits met EBN. Dan testen we hoever iemand binnen kan komen. Zo verbeteren we onszelf continu.”

 

Klerenkast

Omdat het voor Forever Direct zo belangrijk is de beveiliging op orde te hebben, worden de korte communicatielijnen van EBN zo gewaardeerd. “Ik kan snel schakelen met onze accountmanager bij EBN. Ik hoef niet eerst door drie lagen telefonistes, maar kan direct contact opnemen met mijn contactpersoon. Een praktische, fijne samenwerking!” Wanneer Ruud terugdenkt aan de grootse opening van het pand roemt hij de samenwerking tussen EBN hosts met de VIP-beveiliging van de Amerikaanse CEO. “Staat er naast de toch al niet flauwe bewaker van EBN ineens een VIP-klerenkast die nog twee keer zo groot is…! Die dag hadden we veel onbekende mensen uit heel Europa binnen. Toch is alles veilig en zonder incidenten verlopen.”

 

Safety first

Op de vraag wat zij zelf aan veiligheid doen gebaart Ruud lachend naar buiten, waar een betonnen plint het gebouw omlijst. “Een ramkraak is hier niet mogelijk”. Weer serieus vertelt hij over het belang van goede registratie. “Het loggen van je bezoekers, producten en incidenten is een voorwaarde voor leermomenten en helpt je aan te tonen hoe betrouwbaar je bent als bedrijf. Ons pand is ingericht op veilige distributie. EBN ondersteunt dat”, besluit Ruud.

 

Geïnteresseerd in de natuurlijke producten van Forever Living Products? Op deze site vind je alle informatie over de gezonde krachten van Aloë Vera en kan je direct bestellen: klik hier!