“Dan sta je ineens oog in oog met zes inbrekers”


SPIE Proces Equipment in Sprundel is uniek! Als enige product-producerende vestiging van Spie is het een ander soort pand, met andere bedrijfsvoering dan andere afdelingen van SPIE. Toine Roks vertelt er graag over.

 

Toine, divisie directeur voor de zes vestigingen in Brabant, Zeeland en Limburg is een bekend gezicht binnen Sprundel. Sinds jaar en dag staat hij aan het hoofd van deze vestiging en hij zet zich als bestuurslid in voor de belangen van ondernemers in de Industriële Kring Rucphen (IKR).

 

Sterk staaltje

“De producten die we in Sprundel maken worden voor 90% geëxporteerd buiten Europa. We zijn van een regionaal bedrijf gegroeid naar een wereldwijd exporterende vestiging”. Met 50 man in de fabriek, en 25 man op kantoor is het een stabiele werkgever op De Nijverhei. “Los van de staalverwerkende productie doen wij ook aan enginering en productontwikkeling.” legt Toine uit.

 

Vaste klant

“Sinds 1989 zijn we gestart met beveiliging via Certa. Certa is jaren geleden overgenomen door EBN, dus we zijn al lang tevreden klant. Toen de metaalprijzen stegen werd het bedrijfsrisico groter. Het alarmeringssysteem en de alarmopvolging geeft ons een veilig gevoel. Met grote hekken en stroomdraad begint de beveiliging al bij de buitenrand van onze site.”

 

Oog in oog

Voordat de alarmopvolging door EBN gedaan werd, deed Toine dit zelf. “Ik moest erg vaak mijn bed uit; het pand groeide en de systemen groeiden lerende wijs mee. Het werd routine. Totdat ik ineens binnen oog in oog stond met zes inbrekers. Om half vier ‘s ochtends, in het donker. Ik bevroor ter plekke. Nog nooit ben ik zo bang geweest, in mijn eentje was ik geen partij voor zes man. Gelukkig schrokken zij net zo hard als ik en sprongen ze het raam uit!” Sindsdien kiest Toine voor eigen veiligheid. “Bedrijfsmateriaal kan nooit zo belangrijk zijn dat ik mijn gezondheid, of die van medewerkers in de schaal leg!” Dankzij de alarmopvolging van EBN is het bedrijf tóch veilig.

 

Alert personeel

Los van de bezoekersregistratie zijn er veel zaken die je zelf kan bevorderen op het gebied van veiligheid. “Aangezien we  ook in en voor  de petro chemie werken zijn we gewend op veiligheid te letten en onze mensen goed te trainen. Zo ontwikkelen we allemaal een waakzaam oog en voorkomen we incidenten vóórdat deze plaats kunnen vinden.”

 

Vertrouwde veiligheid voor heel Nijverhei

Je bouwt een band op met een zakenrelatie. Zeker een beveiligingsbedrijf is gebaseerd op ervaring en vertrouwen. “Het voordeel bij EBN is dat ik steeds bekende gezichten tref. Zelfs bij een nieuw gezicht merk ik dat de overdacht zorgvuldig is. Het protocol wordt zorgvuldig opgevolgd.” Daarom beveelt hij EBN ook aan bij andere bedrijven op De Nijverhei. “Via de IKR zetten wij in op collectieve beveiliging. Hoe meer deelnemers, hoe meer surveillancerondes mogelijk zijn. Dus meer veiligheid voor minder geld dan de andere beveiligingsbedrijven los bieden.” Toine begrijpt dat mensen de overstap lastig vinden, maar zet in op zichtbare beveiliging voor het afschrikwekkende effect. “Grote bedrijventerreinen zijn goed beveiligd. Als klein terrein zijn we kwetsbaar. Met dit aanbod staan we samen sterk tegen criminaliteit.”

SPIE biedt vele producten en diensten en gaat duurzaam en maatschappelijk verantwoord te werk. Hier vindt u alles over de werkzaamheden van Spie Industry.