Camera in Beeld

Niet alleen bedrijven maken gebruik van cameratoezicht, ook steeds meer particulieren beveiligen hun woning met een camera. Bijvoorbeeld bij de voordeur tegen inbraak of boven de carport ter voorkoming van autodiefstal. De camerabeelden kunnen heel waardevol zijn voor de politie als er in uw straat iets is gebeurd. Daarvoor is het wel van belang dat de politie op de hoogte is van waar bewoners camera’s geplaatst hebben. Heeft u uw camera al aangemeld?

De politie maakt hiervoor gebruik van de databank ‘Camera in Beeld’. Dit is een politiesysteem dat alle particuliere én overheidscamera’s op een kaart weergeeft. Uw camerabeelden zijn niet alleen van belang als er bij uw eigen woning een incident plaats vindt, maar de beelden kunnen ook worden opgevraagd als er een overval, straatroof of inbraak verderop in uw straat of wijk is gepleegd.

U mag alleen opnamen maken van uw eigendom en in principe niet van de openbare weg, maar als u bijvoorbeeld uw carport in beeld heeft, dan heeft u vaak ook een deel van de stoep in beeld. Dit is wel toegestaan, enige overlap is immers onvermijdelijk. Dit betekent dat op uw camerabeelden misschien ook iets te zien is van de dader, die bijvoorbeeld uw woning passeert in zijn vluchtroute of even op uw oprit schuilt.

Via Camera in Beeld weet de politie precies waar camera’s hangen en waar zij opnames van maken. Hiermee kan de politie nog sneller daders opsporen en wordt de pakkans flink vergroot. De politie kan niet live meekijken met de beelden van uw camera. Zij kunnen enkel zien dat u een camera heeft en nemen alleen contact op als er een incident heeft plaatsgevonden en de beelden kunnen helpen bij het onderzoek.

Doet u mee met Camera in Beeld? Dan helpt u dus om uw buurt veiliger te maken. Deelname is gratis. U hoeft alleen een inventarisatieformulier in te vullen. Ook wijzigingen in uw camerasysteem kunt u via het formulier doorgeven of neem contact op met uw wijkagent via 0900-8844.