Brandweermaterieel….levensreddend maar kostbaar

 

Mark Dekker gebaart breed naar alle wagens en materieel in de kazerne in Oosterhout. Levensreddend materieel waar ze zuinig op zijn. Dat zie je, alles blinkt en is zorgvuldig opgeborgen op een vaste plek. “De spullen zijn kostbaar. Ja, in geld, maar onmisbaar voor het redden van levens.” “De kazerne ‘Brandweer Midden-West Brabant cluster Noord post Oosterhout’ is uitvalsbasis voor de  regio. We hebben bijvoorbeeld de ‘commandowagen’ en de drone; die rukken uit van Tilburg tot Bergen op Zoom .” vertelt Mark, ‘Manschap B’ bij de brandweer.

Hoge nood

De kazerne maakt gebruik van een elektrisch beveiligingssysteem om die kostbare wagens te bewaken. Dankzij de opvolging via de meldkamer van EBN weten zij dat er ook bij hun afwezigheid een oogje in het zeil gehouden wordt. Ed Oostdijk, accountmanager, geeft aan dat bij een melding ook altijd even de noodoproepen gecontroleerd worden. “Het secuur uitzetten van een alarm bij een uitruk kan wel eens misgaan. We weten dat er dan geen inbrekers zijn. Maar zorgen natuurlijk wel dat we het pand even netjes beveiligen voor de brandweerlieden.”

Een onveilig gevoel

Oosterhout is sinds 2,5 jaar klant van EBN, in navolging van kazerne in Terheijden, Made, Lage Zwaluwe,  Den Hout, Dorst en Geertruidenberg. Mark: “Wat ik zo prettig vind zijn de korte lijntjes. Met vaste contactpersonen is het makkelijk schakelen. We kennen elkaar.” Voordat EBN ingeschakeld werd hadden de brandweermannen hun eigen ‘beveiligingsploeg’. “Dat betekende vaak loos alarm, maar ook een onveilig gevoel onder onze mensen als ze midden in de nacht moesten gaan kijken of er criminelen in het pand waren.”

Voorkomen beter dan…

De 72 brandweerlieden, waarvan 42 vrijwillig, worden streng aangesproken door Mark als het gaat om veiligheid. Nu niet voor de slachtoffers, maar voor de veiligheid in en rondom het pand. “Dankzij de rapportages van EBN weet ik precies waar we onszelf kunnen verbeteren.”

Altijd dichtbij

EBN denkt graag service gericht mee met elke klant. Mark erkent de fijne samenwerking: “EBN denkt mee. Ze nemen snel de telefoon op, zijn altijd in de buurt en ook regionaal goed bekend. De persoonlijke benadering bevalt ons goed. Natuurlijk zijn we ook allebei in ons eigen vak bezig met veiligheid; we verstaan elkaar.” Ook herinnert hij zich hoe eenvoudig de overstap gegaan is, van een eigen systeem naar EBN: “EBN ontzorgde en schakelde rechtstreeks met onze technische installateur.”

Net dat beetje extra

“Toen laatst de accuspanning weggevallen was en de surveillant voor de opvolging had gezorgd, kwam hij later nog even terug om te kijken of het naar tevredenheid opgelost was. Dat was prettig voor ons, maar ook fijn voor de volgende dienst”, memoreert Mark.

Tips van Mark

“Bewustwording in het eigen team! Zo kun je loze meldingen terugdringen. Wij werken ook met een terugkoppeling via onze groepswhap. We controleren op open deuren, en juist gebruik van de deursluis. Ook als we wél aanwezig zijn kom je niet zomaar binnen.”

 

Wilt u meer weten over wat Mark Dekker en zijn collega’s doen? Kijk op  Brandweermwb.nl