Beveiliging op bedrijventerrein voorkomt ongelukken

Graffiti op je fabriekspand, leeggespoten brandblussers, vernielingen, klimpartijen en brandstichting. Hangjongeren leven zich soms helemaal uit op een bedrijventerrein. Dit overkwam ook Martens beton in Oosterhout. Clemon den Biggelaar, Assistent Teamleider van het Magnum Team, vertelt welke zorgen zij hadden over de veiligheid van de jongeren én het risico voor de fabriek.

Veiligheid binnen en buiten

Martens Beton maakt o.a. rioleringsbuizen en putten, verharding (stenen), dijkblokken, doe-het-zelf producten en kunststoffen. Het bedrijf bestaat al 135 jaar. Nooit hadden zij last gehad van hangjongeren. En ineens was de fabriek beklad met graffiti, vonden zij lege brandblus apparaten terug en waren er vernielingen veroorzaakt. “Wij hebben beveiligings- en alarmsystemen voor inbraak of brand, maar je wil natuurlijk ook dat buiten op het terrein alles veilig en rustig is. Daarom hebben we EBN Veiligheidsdienst ingehuurd. ’s Avonds en in de weekenden beveiligen zij ons enorm wijd uitgestrekte bedrijventerrein”, vertelt Den Biggelaar.

Op heterdaad betrapt

Tijdens een surveillance ronde zag de beveiliger deze zomer een groep jongeren fietsen, vlakbij de fabriek, iets té dichtbij vermoedde hij. De alerte beveiliger schakelde direct de hulp van de politie in. De politie trof de fietsen aan zonder berijders. Toen de beveiliger een rondje rond het gebouw reed, vluchtten de 14 en 15-jarige jongeren naar hun fiets, waar ze werden opgevangen door de politie en direct aangehouden.

Gevaarlijke situaties

Uit nader onderzoek bleek dat de jongeren behoorlijk gevaarlijke taferelen hadden uitgehaald. Nadat ze het terrein hadden betreden en daarbij alle regels al hadden overtreden, waren ze op een silo geklommen, op zo’n 30 meter boven de grond, voor een staaltje graffiti-kunst. De hangjongeren hadden ook kleine brandjes gesticht, door de graffiti spuitbussen aan te steken. De schrik zat er goed in bij Martens beton, want ze herinneren zich nog goed dat op de bewuste dag in 2001 (11 september), niet alleen de wereld op zijn kop stond, maar er ook een enorme brand woedde in de fabriek. Een groot deel van het pand brandde af. Het risico op brand was niet de enige zorg vertelt Den Biggelaar: “De betonbuizen op het terrein, variërend van 450 tot 6200 kg per stuk, liggen op elkaar gestapeld. Er mogen niet voor niets geen onbevoegde personen zonder begeleiding op het terrein. Als op de ene of andere manier iemand niet weet wat hij doet en die betonbuizen gaan rollen,  zijn de gevolgen niet te overzien.”

Goedkoop tanken

Gelukkig zijn de hangjongeren in hun kraag gegrepen, maar laatst moest een EBN beveiliger wederom in actie komen. Iemand had een gat in het hekwerk geknipt en was met zijn personenauto het terrein opgereden. Hij stond bij het pompstation dat het bedrijf heeft voor haar materieel. Er bleken al 8 vaten van 25 liter klaar te staan. “We zijn ontzettend blij met het alerte optreden van de beveiliger. De investering in veiligheid heeft zich al dubbel en dwars terugverdiend”, aldus Den Biggelaar. 

 

 

Foto: Martens Beton Oosterhout